• Állapot: Kritikusan veszélyeztetett faj
  • Népesség: 5500 körül
  • Tudományos név: Diceros bicornis
  • Magassága: 1.6 m
  • Súlya: 1 tonna és 1,5 tonna között
  • Élőhelye: félsivatagos szavanna, erdők, vizes élőhelyek

A fekete orrszarvú a két afrikai orrszarvúfaj közül a kisebbik. A legfigyelemreméltóbb különbség a fehér és a fekete orrszarvúak között a horgas felső ajak. Ez különbözteti meg őket a fehér orrszarvútól, amelynek négyzet alakú ajkuk van. A fekete orrszarvúak a bokrok és fák leveleit részesítik előnybe, mint a füves legelészést. Két szarvuk van, de esetenként egy harmadik kis hátsó szarvuk is lehet.

A fekete orrszarvú egyedszáma drámaian lecsökkent a 20. században az európai vadászok és települése terjedése miatt. 1960 és 1995 között a fekete orrszarvúak száma 2500 alá csökkent. Azóta a faj a széléről visszajött, mert Afrika-szerte végzett kitartó fajvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően a fekete orrszarvúak száma a 20 évvel ezelőtti mélypontról megduplázódott, és mára körülbelül 5500-ra nőtt. A fekete orrszarvút azonban továbbra is veszélyeztetett fajnak tekintik, és sok munka van még hátra annak érdekében, hogy az egyedszám jelentősen nőjön. A vadon élő állatokkal kapcsolatos orvvadászat és az orrszarvú szarv feketepiaci kereskedelme továbbra is sújtja a fajt.

Az orrszarvúak az egyik legrégebbi emlőscsoportok, gyakorlatilag élő kövületeknek számítanak. Élőhelyeiken fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és az olyan országokban, mint Namíbia, az orrszarvúak fontos bevételi forrást jelentenek az ökoturizmusból - „Ökoturizmus (természeti turizmus) a természetközeli területek, tájak, illetve élővilágának bemutatására irányuló különleges turizmus, amelynél a természetvédelem és a turizmus ötvözete folytán a látogatóknak a természetközeli állapotú területek legszebb, leglátványosabb részeit mutatják be, elsősorban látványként olyan módon, hogy valójában a kezelt területrészekre korlátozódjon a tartózkodásuk, biztosítva ezzel a természetközeli területek zavartalan fennmaradását. Az ökoturizmusból származó bevételek jelentős részét a természeti-természetközeli területek megőrzésére, fenntartására kell fordítani.”. A fekete orrszarvúak védelme érdekében nagy területeket tesznek védetté természetvédelmi célokra. Ez sok más fajnak is előnyös, ideértve az elefántokat is.

Élőhelyek csökkenése

Az orvvadászat mellett az élőhely csökkenése is hozzájárul az orrszarvúak számának csökkenéséhez. Az olyan emberi tevékenységek, mint a mezőgazdaság, a települések és az infrastruktúra fejlesztése az orrszarvúak élőhelyének folyamatos csökkenését és elaprozódását eredményezi, ami növeli az orvvadászat és a beltenyészet kockázatát.

Vadon élő állatok illegális kereskedelme

A fekete orrszarvúakat fenyegető veszélyek közül az orvvadászat a legrosszabb. A fekete orrszarvúaknak két szarvuk van, ami az orrszarvú- szarv illegális kereskedelemnek igencsak jövedelmező célpontjává teszi ki őket. Az orrszarvú szarvának orvvadászatának Kenyából és Tanzániából indult délfelé, a zambiai Luangwa-völgyön keresztül egészen a Zambezi folyóig, és átért Zimbabwéig. A politikai kiszámíthatatlanságok és a háborúk nagymértékben hátráltatták az orrszarvúvédelmi munkát Afrikában, különösen Angolában, Ruandában, Szomáliában és Szudánban. Ezek a helyzetek még súlyosbították az olyan fenyegetéseket, mint az orrszarvú- szarv kereskedelem, és a szegénység miatt megnövekedett orvvadászat.
Napjainkban a fekete orrszarvúak továbbra is kritikusan veszélyeztetettek az orrszarvú- szarv iránti növekvő kereslet miatt. Egyes ázsiai fogyasztók, mint Vietnam és Kína használják a szarvat népi gyógymódokhoz. Az orvvadászat növekedése Dél-Afrikában azzal fenyegeti törekvéseinket, hogy eltörölheti természetvédelmi sikereinket. 2014-ben 1215 orrszarvú lett áldozata az orvvadászanak. Az orvvadászatok száma lassan csökkenő tendenciát mutat, mert 2019-ben 594 estet történt –, de az orvvadászat továbbra is töretlenül folytatódik, és továbbra is fenntarthatatlanul magas a számuk.

Népsűrűség, betegségek és beltenyészet

Idővel az élőhelyek elvesztése elszigetelt, nagy sűrűségű orrszarvúpopulációkat hozott létre. Ezeknek a populációknak a növekedési üteme lassú, ami a számuk stagnálását és végső soron csökkenését okozhatja. Ezenkívül növelik a betegségek terjedésének kockázatát is. Az egészséges és nagyobb számú fekete orrszarvú populáció biztosítása érdekében a nagy népsűrűségű területekről származó orrszarvúakat átszállítják alacsony sűrűségű területekre. A WWF támogatja ezeket az erőfeszítéseket, és együttműködik a kormányhivatalokkal és más nem kormányzati szervezetekkel, hogy új fekete orrszarvúpopulációkat hozzanak létre.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...